VÅRTOR

Vårtor är ofarliga hudförändringar orsakade av virus. De framträder som små runda blomkålsliknande förhårdnader
Vanligtvis sitter vårtor främst på händer och fötter, men de kan också sitta på andra ställen. Sitter de under belastningsytor på fotsulan gör det ofta ont när man går. Alla kan få vårtor, men barn och ungdomar drabbas mest.Vårtviruset är smittsammt och det är lätt att smittas om man går barfota i badhus, idrottshallar m m. Den varma och fuktiga miljön är extremt gynnsam för vårtviruset.

Jag behandlar vårtor med frysning ned till -89 grader, eller med uttorkning som är en mer klassisk metod. Vid bägge behandlingarna skär jag först ner vårtan med skalpell, så att all död och hård hud på och omkring vårtan avlägsnas.
Vilken behandlingsmetod vi sedan väljer beror på flera saker. Bland annat på hur mycket du vill göra själv hemma och på var vårtan är lokaliserad eller hur aktiv du är i din vardag. Bägge metoderna kräver vanligtvis flera behandlingar.

När vi väljer uttorkning som metod är det viktigt att vi samarbetar för att nå ett bra resultat. Det brukar innebära att du kommer på behandling med 2-3 veckors mellanrum, då vi skrapar ner vårtan rejält, behandlar och eventuellt lägger om med avlastande material. Däremellan behandlar du själv. Jag ger dig mina bästa tips för att du ska lyckas så bra som möjligt. Vi fortsätter så tills vårtan är borta.

Hur lång tid det tar är väldigt svårt att säga då det beror på många olika saker. Bland annat spelar din ålder och hälsa en stor roll och även hur länge du haft vårtan. En äldre vårta har ofta etablerat sig väl, och tar längre tid att bli av med jämfört med en vårta som är relativt ny.

NÅGRA TIPS TILL DIG!

  • Använd badskor i badhuset, gymnastikskor i idrottshallen o s v.
  • Om du fått en vårta, börja behandla så snart som möjligt för bästa effekt. En äldre vårta är oftast svårare att bli av med än en som är nyare.
  • Fila ALDRIG på en vårta! Ibland får man rådgivning från apoteket eller till och med från läkare som säger att man ska fila ner vårtan innan behandling. Gör inte det!  Om du filar sprider sig viruset till omkringliggande hud och kan lätt orsaka fler vårtor.
  • Ha tålamod. Vårtor är oftast väldigt envisa, så du måste vara ännu envisare.