FOT & NAGELSVAMP

Svamp i hud och naglar orsakas oftast av trådsvampar, dermatofyter.
Fotsvamp är vanligast i huden mellan tårna och brukar börja mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar eller fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. Ofta blir det sprickor i huden. Att behandla fotsvamp är i första steget ganska enkelt. Det kluriga är att undvika nya smittor. Svampsporerna finns överallt där du haft dina fötter. Strumpor, skor, lakan, handdukar. Den som får tillbaka sin fotsvamp strax efter att man behandlat, har ofta återsmittat sig själv genom sporer som lever kvar i miljön där foten befinner sig.
Det sägs att svampsporer kan leva i ett par gamla skor i 100 år!

Nagelsvamp uppkommer ofta sekundärt till hudsvamp. Ibland kan man dock få nagelsvampen direkt. Nageln blir först gulaktig, i början väldigt diskret. Sedan sprider sig missfärgningen och nageln kan förtjockas och bli mjuk och smulig.
När svampen angripit naglarna krävs mycket tålamod och envishet. Oftast behöver man samarbeta med sin fotterapeut under lång tid för att bli fri från nagelsvamp.

Tips!
Ett bra sätt att försvåra för svampen är att hålla huden ren och torr!

  • Tvätta fötterna med tvål och vatten varje dag. Var noga även mellan tårna där smuts och bakterier samlas.
  • Torka fötterna noga. Var extra noggrann mellan tårna!
  • Smörj fötterna med en bra fotsalva, men undvik att smörja mellan tårna. Där bör du istället hålla så torrt som möjligt.
  • Använd alltid strumpor och skor i naturmaterial. Ullstrumpor är det bästa valet då ullen är naturligt antiseptisk och bra på att transportera bort fukt från huden. Även bambustrumpor har liknande egenskaper. Tåstrumpor är ett bra sätt att hålla torrt och skönt mellan tårna.