NAGELTRÅNG

Nageltrång innebär att nageln skär in i huden och orsakar smärta. Om bakterier tränger in kan det uppstå en infektion. Då blir det svullet, rött och mycket ömt. Ibland kommer det upp var vid minsta beröring.
Oftast beror nageltrång på felklippta naglar och för trånga skor, men det kan ibland finnas en ärftlig benägenhet. Som medicinsk fotterapeut behandlar jag oftast nageltrång ganska enkelt och oftast med förvånansvärt lite smärta.  Är nageltrånget väldigt svullet kan det behövas flera behandlingar innan det är klart, man måste då jobba i flera steg.
Läkare vill gärna operera genom att skära eller dra bort en del av nageln. Det bör vara din sista utväg. Det blir ibland bra, men många gånger blir nageln aldrig sig lik igen.

ORTONYXI

Ortonyxi betyder nagelkorrigering, och kan göras efter att det akuta nageltrånget är behandlat och läkt. Ortonyxi får nageln att växa mera rakt och förebygger att nytt nageltrång uppstår. Ungefär som att ha tandställning, fast på nageln istället. Jag gör nagelkorrigeringar med Podofix, en effektiv och säker metod med mycket lyckade resultat.
När jag ska behandla med Podofix vill jag att du och din nagel är friska, och ibland bedömer jag att det inte är en metod för dig, eller att vi måste avvakta lite. T ex om din nagel är skadad eller om det finns en infektion som först måste läka ut. Själva nageltrånget måste alltså alltid först åtgärdas innan man sätter en Podofix-platta.