FÖRHÅRDNADER - SPRICKOR - LIKTORNAR

Förhårdnader

Förhårdnader uppstår pga tryck. Oftast är det skornas "fel".
För trånga skor, för tunna sulor, för hårt underlag, för höga klackar och så vidare...
Om du fått förhårdnader hjälper det inte mycket att fila. Filen är bra om huden är ojämn och fnasig, för att jämna till kanterna. Men sedan är det insmörjning som behövs!
Har du lite mer förhårdnader är det bra att få hjälp av medicinsk fotterapeut. Jag skär/skrapar med skalpell och slipar med vatten och diamanttrissa. Målet är att huden ska bli helt ren och mjuk.

Sprickor

Ibland uppstår sprickor i den torra och döda förhårdnaden. Det kan göra väldigt ont om sprickan är djup och når in till frisk hud. För att komma till rätta med sprickor behöver man ta bort den hårda och döda huden först. Jag tar bort den döda huden och i de flesta fall "försvinner" då sprickan. I vissa fall är det lite tunn spricka kvar, men den läker i regel snabbt när man smörjer huden med fotsalva.

Liktornar

En klassisk liktorn är en lokal förhårdnad av huden. Den har formen av en upp-och-ned-vänd kon, med spetsen inåt mot underlaget. Den kan vara mycket smärtsam när den utsätts för tryck. Liktornar kan uppstå både på ovansidan och undersidan av foten, eller mellan tårna. Till och med under nageln kan du få en liktorn.
Orsaken är tryck från skorna. Kroppen försöker skydda sig mot skada, och bygger på extra hud när tryck uppstår.
Som medicinsk fotterapeut tar jag bort liktornar. Det brukar inte göra ont, men jag är väldigt noggrann och om du är öm redan innan kan det kännas lite grann. Om du inte gör något åt orsaken till att liktornen uppstått, kommer det förr eller senare en ny liktorn...